11. huhtikuuta juhlittiin 40-vuotiasta Suomen kiinteistöarviointiyhdistystä juhlavin menoin. Iltapäivällä keskityttiin juhlaseminaarin antiin ja illan kruunasi kolmen ruokalajin illallinen ohjelmanumeroineen.

Syntymäpäiväseminaaria järjestettäessä hallitus halusi esiintyjäkattauksen olevan aivan erityinen ja sen se totisesti sai. Pitkän metsästyksen jälkeen sinnikkyytemme palkittiin ja niin huhtikuun aurinkoisena keskiviikkona juhlaväen eteen asteli toinen toistaan kiinnostavampia esiintyjiä. Päivän ensimmäinen esitys kuultiin Aalto-yliopiston kiinteistötalouden professorilta Kauko Viitaselta, joka vanhana yhdistysmoottorina tiesi kertoa yhdistyksen alkuaikojen tunnelmista ja kiinteistöarviointitoiminnan kehityksestä. Kaukon esityksen jälkeen oli selvää, kuinka tärkeää arviointitoiminnan kannalta yhdistyksen perustaminen on ollut! Kauko myös korosti yhdistyksen roolin tärkeyttä tulevaisuudessa ja toivoi sen ottavan aktiivisesti osaa ja tuovan asiantuntemuksensa hyödyksi myös kansallisessa päätöksenteossa

Historianhavinasta tehtiin aikahyppy tulevaisuuteen, kun Sander Scheurwater RICSistä tuli valottamaan tutkimustuloksillaan meille arvioinnin tulevaisuuden horisonttia. Sanders nosti esille muun muassa asiakkaan roolin korostumisen ja pohti myös arvioitsijan toimimista neuvonantajana sekä tiedon tulkitsijana. Tämän jälkeen päästiin kahville ja ihastelemaan uudistunutta Dipolia, joka avattiin hiljattain massiivisen peruskorjauksen jälkeen.

Ilman kahvin virkistävää vaikutustakin olisi seuraavista esityksistä selvitty tarkkana kuin porkkanat, sillä harvoin näin valovoimaisia esiintyjiä pääsee näkemään. USA:n entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck herätteli kuulijakuntaa näyttävällä esiintymisellään ja ponnekkaalla sanomallaan. Hän kyseenalaisti pääkaupunkiseudun massiiviset liiketilakehityshankkeet ja kehotti aiempaa tulevaisuusorientoituneempaan asenteeseen. Bruce kannusti meitä erottautumaan ja etsimään omat askelmerkkimme tulevaisuuden menestykseen. Brucen jälkeen estradille astui Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki. Annin esityksessä pohdittiin kaupunkialueiden tulevaisuuden kehitystä ja sitä tulevaisuuden toimintaympäristöä, jossa kiinteistöarviointeja tehdään. Anni puolestaan tuntui suhtautuvan luottavaisin mielin nykyisiin kehityshankkeisiin ja totesi keskeisen sijainnin valttikortiksi myös tulevaisuudessa.

Päivän päätteeksi kuultiin vielä kaksi kommenttipuheenvuoroa, joita esittämään tulivat Markku Mäkiaho, (OP Kiinteistösijoitus) ja Ruotsista saakka saapunut Anniina Salakka (Brunswick Real Estate). Anniina valisti meitä katsauksella rahoitusmarkkinoiden kuulumisiin. Markku jätti kuulijoille monta visaista kysymystä ja haastetta kotitehtäväksi. Markku peräänkuulutti muun muassa nykyistä harvemmin tehtäviä, mutta laadullisesti parempia arviointeja ja toisaalta myös valitteli arvioitsijoiden nopeaa vaihtuvuutta ammattilaisten siirtyessä nopeassa tahdissa arvioinnin parista muihin tehtäviin.

Seminaariesitysten jälkeen nostimme yhdessä synttärisankarin kunniaksi syntymäpäivämaljan. Coctailtilaisuudessa vaihdettiin kuulumisia ja tutustuttiin myös uusiin kasvoihin pikkupurtavan voimin. Vaikka osallistujien joukosta bongasimme muutaman aktiivisen opiskelijankin, olisi mukava nähdä jatkossa osallistujia kaikista ikäluokista tasaisesti.

Juhlat jatkuivat siirryttäessä teekkariorkesteri Polirytmin säestäminä nauttimaan kolmen ruokalajin illallista. Alkupalana meille tarjoiltiin grillattua selleri-confittia ja pääruokana höyrytettyä kuhaa ruohosipulimajoneesilla ja sydänsalaatilla höystettynä. Palkittu stand up koomikko Sampsa Simpanen kävi varmistamassa, että illallinen nautittiin hymyssä suin. Paljon onnea laulu kajahti 40-vuotiaalle yhdistykselle kuten kunnon synttärikesteihin kuuluu ja illan kruunasi syntymäpäiväkakku, jonka kynttilät hallitus onnistuneesti sai sammumaan.

Hauskan päivän ja juhlan päätteeksi mieli oli virkistynyt ja ajatukset pyörivät tulevaisuudessa. Se on väistämättä meillä edessä ja on selvää, että se on toisenlainen kuin nykyisyys. Viimeisen 40 vuoden aikana yhdistys on kehittänyt omaa toimintaansa vastaamaan yhteiskunnan sille asettamia tarpeita. Mitä sitten seuraavat 40 vuotta tuovat tullessaan, on meidän oltava valmiina. Craig Robbinsin sanoin “Real estate is not rocket science, it is harder”. Rautaisille ammattilaisille on kysyntää myös tulevaisuudessa. Yhdistyksellä tulee myös jatkossa olemaan tärkeä rooli, kun tarvittavia taitoja pidetään yllä ja kehitetään vastaamaan tulevaisuuden toimintaympäristöön.

  

  
Sander Scheurwater, Saija Toivonen sekä Kauko Viitanen, Markku Mäkiaho ja seminaariväkeä. Kauko Viitanen ja Bruce Oreck.


Vasemmalta oikealle: Bruce Oreck, Annina Salakka sekä Anni Sinnemäki ja SKAY:n puheenjohtaja Saija.


Seminaariväkeä, SKAYn sihteeri Tuuli ja hallituksen jäsen Arja, sekä illan esiintyjä Polirytmi.

     
Cocktailtilaisuuden osallistujia.

        

 
Iltajuhla.