Asiakastiedon palvelut helpottavat kiinteistön arviointia

Digitalisaatio mahdollistaa uudet palvelut, joilla kuluttajakin pystyy suuntaa antavasti arvioimaan osakehuoneiston arvon. Kiinteistön arviointi on silti edelleen ammattilaisen hommaa, sillä kaikki oleellinen tieto ei ole kansalaisten saatavilla eikä heillä useimmiten olisi edes riittävää osaamista tiedon hyödyntämiseen. Ammattitaitoisia kiinteistöarvioijia siis tarvitaan, mutta heidänkin työtään voimme tiedolla helpottaa.

Asiakastiedon Kiinteistötietopalvelut pyrkii tuomaan laaja-alaisesti lisätietoa arviointityötä helpottamaan. Palvelusta saat virallisten kiinteistöasiakirjojen ja muiden tavallisimpien raporttien lisäksi käyttöösi karttapalvelun, joka auttaa alueen arvioinnissa. Kartalta voit helposti tarkistaa kiinteistön maasto- ja ilmakuvan, lähistöllä olevat luonnonsuojelu-, tulva- ja kaivos- ja lentomelualueet ja halutessasi myös alueen tilastollisen maksuhäiriöriskin, joka kertoo, kuinka suurella osalla alueen asukkaista on maksuhäiriömerkintä. Tämä tieto auttaa arvioimaan aluetta myös sosioekonomisesti.

Karttapalvelustamme voit tarkistaa helposti pituudet esim. rantaviivoista tai muista etäisyyksistä ja määräalan ollessa kyseessä voit myös mitata haluamasi alueen pinta-alan.

Luonnollisesti alueen kauppahinnat ovat yksi tärkeimmistä arvioinnin työkaluista. Vertailua helpottamaan hinnat on Asiakastiedon palvelussa tuotu listalle niin, että kartalle kohdistaminen onnistuu helposti. Kauppahintoja voi myös hakea erittäin tarkoin rajauksin, jolloin saadaan arvioitavaan kiinteistöön parhaiten vertailukelpoista tietoa. Pääset myös suoraan kartalta tarkastelemaan kiinteistön lisätietoja – vaikkapa sijaintia suhteessa lentomelualueeseen.
Joskus kauppahintaraportin ja alueen tarkastelun lisäksi täytyy ottaa huomioon myös kauppahintojen takana olevat ehdot tai esim. kaupan jälkeen sopimukseen tehdyt muutokset. Näitä tilanteita varten olemme tuoneet palveluumme suoran rajapinnan maanmittauslaitoksen sähköiseen arkistoon, jolloin voit tulostaa vaikkapa aikaisemmin tehdyn kauppakirjan suoraan omalta koneeltasi arvioinnin tueksi. Myös mahdolliset hallinnanjakosopimukset ja lohkomiskartat pöytäkirjoineen ovat noudettavissa sähköisestä arkistosta.

Kiinteistön arvioinnissa keskeisiä ovat toki myös mahdolliset rakennukset, joiden perustiedot Asiakastieto tarjoaa väestörekisterikeskuksen kautta. Edullinen perusraportti kokoaa keskeisimmät rakennustiedot.

Kiinteistötietopalveluiden asiakkaana saat automaattisesti myös koko sopimusasiakkaan palvelumme käyttöösi, jolloin myös esimerkiksi asiakkaan tuntemiseen liittyvät ratkaisut löytyvät helposti samasta palvelusta. Jatkossa palvelumme laajenee myös huoneistotietoihin, jolloin tietoa saa myös taloyhtiöistä ja huoneistoista.

Jos tämä pintaraapaisu herätti kiinnostuksesi, kerron mielelläni lisää!

Päivi Stepanoff
Asiakaspäällikkö, LKV, KiAT
paivi.stepanoff@asiakastieto.fi
Mobile: +358 (50) 343 8610

Suomen Asiakastieto Oy | Part of Asiakastieto Group Plc
Hermannin rantatie 6 | 00580 Helsinki, Finland
Visiting address: Verkkosaarenkatu 5
Customer Service: +358 (0)10 270 7200
www.asiakastieto.fi

_________________________________________________________________

Mikäli tahdot oman kirjoituksesi julkaistavan SKAYn blogissa, olethan yhteydessä yhdistyksen sihteeriin.